Søvn

Søvnløshet er en vanlig plage. Årsaken er ofte stressrelatert. Det er svært frustrerende å ligge våken i timevis å vite at man kommer til å være trøtt og utslitt dagen etter. Denne bekymringen gjør selvfølgelig det å få sove enda vanskeligere.

 

Er det vanlig?

Ca. hver tiende person i den voksne befolkningen har mer eller mindre sammenhengende søvnforstyrrelse. Søvnproblem er et vanlig forekommende og voksende problem.

 

Hva er årsaken til søvnløshet?

Søvnløshet har ofte ikke bare én årsak, men er konsekvensen av en serie problemer. I noen tilfelle er stress og for lite mosjon den store faktoren. Andre faktorer som uro, tinnitus, personlige kriser og dødsfall, samt blunder på dagtid og ekstrem årvåkenhet.

Det er en fare for at personer med kortvarige søvnvansker kan miste troen på at de kan sovne uten sovemedisin og blir langtidsbrukere av sovemedisin.

 

Forhold til psykisk tilstand

Mange psykiske lidelser, så som angst, depresjon, affektive plager så vel som alkoholisme, kan føre med seg søvnforstyrrelser. Søvnmangel påvirker den delen av hjernen, som forteller oss at vi er truet, noe som kan føre til irrasjonelle reaksjons mønstre.


Sovetabletter og innsovningstabletter

Nyere forskningsdata tyder på at langvarig bruk av sovemidler kan opprettholde og forverre søvnproblemene.

Anki Gjetsjø